Paul Sigve Amundsen

Northern forts, Liepaja, Latvia 02.06.2016. PHOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Europa

Vises 5. – 20. november 2022

Utstillingsåpning lørdag 5. november kl. 14.00 – 17.00.
Les Frode Gryttens innledning.

Åpent kl. 12.00 – 17.00 hver dag unntatt mandager som er lukket.
Langåpent torsdager kl 13.00 – 20.00.

Gratis adgang.

Et ungt par i skinnjakker kliner utenfor Sunshine kafé i München. En full soldat raver rundt på undegrunnen i Kiev. En ung mann i Reykjavik påstår at noe er råttent ved Island. En jente gråter på bussen i Dublin. En kvinne med ett øye tigger i Lisboa. En brud. Kamerater. Steder. Alle disse øyeblikkene, fragmentene av liv og tilfeldige møter har fotografen sett. Ikke alt er festet til kameralinsen.

“Europa” av Paul S. Amundsen er et portrett av et kontinent i en tid der vi opplever at ideen om en europeisk identitet er i stor endring.

Han har fotografert unge europeere, og landskap som har betydning for Europas moderne historie. Landskapsbildene fremstår som fragmenter av fortid, mens portrettene av Europas unge generasjon peker fremover.

I 2015 la han ut på veien i en bil. Ved siden av seg i bilen hadde han et storformatskamera, et Linhof Technica fra 1969.

Et storformatskamera er som navnet tilsier, et ganske stort kamera. Negativene er store, hele 10 x 12 centimenter. Det er kun én mulighet til å ta et bilde før du må bytte negativ. Det er ikke mye feilmargin å gå på.

– Jeg har dratt med meg storformatskameraet gjennom 38 land. Utrolig nok har det blitt en slags dokumentar på Europa før alt stengte ned. (Fra artikkel i journalisten.no)

Noen av bildene har tidligere vært vist i Fotografiens Hus i Oslo og på Høvikodden. Nå kan de oppleves i Bergen, i Visningsrommet USF på Verftet.

Paul S. Amundsen (f. 1976) er en frilansfotograf basert i Bergen. Han har om lag tjue års erfaring fra flere av landets største mediehus, samt en rekke fagblader og magasiner i inn- og utland, inkludert New York Times og Politiken. I 2018 ble han kåret til Årets fotojournalist i Norge.

http://paulamundsen.photos/

Utstillingen er støttet av Fritt Ord og USF Verftet.

Denne utstillingen er den andre i en serie på tre som går under tittelen Norsk Foto. USF Verftet har med dette prosjektet tatt initiativ til at fotokunst og fotodokumentar skal få en sterkere synlighet og fast visningsplass i Bergen. De to andre utstillerne er Ingerid Jordal og Ingun Alette Mæhlum. USF Verftet har som ambisjon å fortsette serien utover de tre første.
Ta gjerne kontakt med oss om du har innspill til utstillere eller en prosjektidé du ønsker å lufte.