Månen i veggen

«Månen» ble montert i 2016 og har lyst kontinuerlig, styrt av et astro-ur. Den lyser dermed ikke når det naturlige lyset er sterkt. Nå går det mot mørketiden igjen og vi kan se kunstnerne Christine Istad og Lisa Pacinis verk «Månen» sitt pulserende lys i ulike kalde fargetoner.

Fra monteringen i 2016.

Månen beveger seg rundt jorden. Månen er et feminint universelt symbol som representerer rytmen av tid som legemliggjør syklusen. Månefasene symboliserer udødelighet og evighet, opplysning eller den mørke siden av naturen selv. Det kan gjenspeile den indre kunnskap, eller fasene av menneskets tilstand på jorden, siden den styrer tidevannet, regnet, vannet, og årstidene.

Månen er midt mellom lyset fra solen og den mørke natten, og representerer riket mellom det bevisste og det ubevisste. I astrologi, er månen et symbol på sjelen, og i horoskopet bestemmer den evnen til refleksjon og tilpasning. Det er også en analogi for stadier av menneskelig utvikling: nymånen er symbol på barndom, halvmåne er ungdom og oppvekst, fullmåne modenhet og graviditet, og den minkende månen representerer nedgangen av livet, søvn.

Fakta:
Månen er et rundt ”måne/lys-objekt”, 3 m i diameter. Den lyser og pulserer i ulike kalde fargetoner som en monumental lampe. Den kraftige belysningen inne i lysobjektet endrer farge fra blåtoner, gul, hvit og tilbake igjen.

Månen er konstruert av stål og pvc-duk, og en aluminiumsramme som er 20 cm bred. Det er opplyst med LED både innvendig og bak objektet. Månen følger et astrour, og lyser ikke når naturlig lys er sterkt. Vekt 80 kg.

Kunstnernes nettsider:

Christine Istad

Lisa Pacini